Chléb - potravina i chléb života...

23. 6. 2011 10:47
Rubrika: K zamyšlení

Chléb - obyčejný chléb... Možná si ani neuvědomuje, jakou má pro nás chléb hodnotu. Máme ho dostatek, můžeme si vybrat, jaký chléb chceme - světlý, tmavý, slunečnicový, žitný, špaldový... Kolikrát vidím, že lidé chléb vyhazují. Když chodím venčit pejska, často vidím pod okny paneláků vyhozený chléb, třeba i s máslem, sýrem, salámem... je mi to vždycky líto. Proč dnes už nemáme úctu ke chlebu? 

 

Chléb utišuje hlad, sytí nás, spojuje nás, o chléb se můžeme dělit. Mít chléb, znamená mít život, to vědí dobře chlavně chudí... My to možná ani dobře nechápeme, protože nevíme, co je to hlad. 

K tomu jeden zajímavý příběh:

Jeden anglický novinář se rozhodl, že provede jednoduchý pokus, který ukáže, jakou hodnotu má chléb. 

Koupil kilový bochník chleba a postavil se s ním na rohy ulic různých měst, do míst, kudy procházelo nejvíc lidí. Ty, kteří šli kolem, vybízel, aby pro tento bochník chleba hodinu pracovali. Výsledky pokusu jsou následující:

V Hamburku se mu vysmáli.

V New Yorku byl zatčen policií a hospitalizován.

V africké Nigérii bylo ochotno pro tento chléb pracovat více lidí dokonce celé 3 hodiny.

V indickém Dillí se shromáždilo několik stovek lidí a byli ochotni pro tento bochník chleba pracovat celý den…                

 (podle S. Spendela)

Tato úvaha mě napadla dnes, kdy slavíme Slavnost Těla a Krve Páně. Ježíš se nám také dává jako chléb. A možná ani tady si neuvědomujeme, jakou to má pro nás hodnotu... Ježíš je chléb života...

Díky, Ježíši, že se nám dáváš, že sytíš náš hlad, naši touhu po lásce, uzdravuješ naše zranění, posiluješ nás. Díky, Pane. Pomáhej nám, ať si vážíme tohoto velikého daru.

 

Zobrazeno 2098×

Komentáře

Lenochod

wow nádherný článek, děkuji moc :) a ten příbběh to je SÍLA, jak by to bylo kdyby to teen novinář třeba nabízël mě, řekla bych si asi to je blazennebo neco takoveho :(( díky moc

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková